05.07.2018
Euroopan innovaatioiden tulostaulu 2018: Suomi kolmantena, EU:n innovaatiosuorituskyky kasvaa

Komission tänään julkaisemasta Euroopan innovaatioiden tulostaulusta 2018 käy ilmi, että EU:n innovaatiosuorituskyky kasvaa, mutta Euroopan globaalin kilpailukyvyn varmistaminen edellyttää lisätoimia. Suomi on taulukossa kolmantena ja Ruotsi on jälleen EU:n innovaatiojohtaja. Sen perässä tulevat Tanska, Suomi, Alankomaat, Yhdistynyt kuningaskunta sekä Luxemburg, joka nousee innovaatiojohtajien joukkoon tänä vuonna. Saksa putoaa innovaatiojohtajista vahvojen innovoijien joukkoon.

Yksittäisillä innovaatioaloilla EU:n kärjessä ovat seuraavat jäsenvaltiot:

- Tanska – henkilöresurssit ja innovoinnille suotuisa ympäristö;

- Luxemburg – houkuttelevat tutkimusjärjestelmät;

- Ranska – rahoitus ja tuki;

- Irlanti – innovointi pk-yrityksissä, vaikutukset työllisyyteen ja vaikutukset myyntiin;

- Belgia – innovaatioyhteydet ja -yhteistyö.

EU:n innovaatiosuorituskyky on kasvanut keskimäärin 5,8 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Viimeksi kuluneiden kahdeksan vuoden aikana innovaatiosuorituskyky on parantunut 18 EU-maassa, ja kymmenessä se on heikentynyt. Eniten suorituskyky on parantunut Liettuassa, Maltalla, Alankomaissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Suorituskyvyn lasku on ollut suurinta Kyproksessa ja Romaniassa. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna EU on saamassa kiinni Kanadan, Japanin ja Yhdysvaltojen etumatkaa. EU säilyttää etumatkansa Kiinaan nähden. Etumatka kaventuu kuitenkin nopeasti, sillä Kiina on parantanut suorituskykyään lähes kolme kertaa EU:ta nopeammin. EU on ollut jäämässä jälkeen Etelä-Koreasta, mutta välimatkan odotetaan kuroutuvan vähitellen kiinni lähivuosina. Seuraavien kahden vuoden aikana EU:n yhteenlasketun innovaatiosuorituskyvyn odotetaan paranevan 6 prosenttia.

 Tulostaulu

 

KUVA: Jäsenvaltioiden järjestys vuoden 2018 Euroopan innovaatioiden tulostaulussa. Y-akseli: innovaatiosuorituskyky vuonna 2017 (värilliset pylväät), vuonna 2016 (vaakasuorat katkoviivat) ja vuonna 2010 (harmaat pylväät) suhteessa EU:n keskiarvoon vuonna 2010 – 27 indikaattorin yhdistelmä; X-akseli: EU:n jäsenvaltiot

Lähteet ja lisätietoa:

Euroopan innovaatioiden tulostaulu 2018

Komission lehdistötiedote

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Päivitetty 22.04.2020, Kello 12.16, Katriina Nousiainen.