01.11.2017
Komission väliarvioinnin mukaan tutkimus- ja innovaatiokumppanuudet lisäävät talouskasvua

Euroopan komissio julkaisi Horisontti 2020-ohjelman tukemien julkisen ja yksityisen sektorin välisten (public-private partnership) sekä julkisen sektorin sisäisten kumppanuuksien (public-public partnership) väliarviointien tulokset. Tutkimuskumppanuudet EU:n, yksityisen sektorin ja jäsenmaiden välillä ovat edistäneet tavoitteitaan parantaa kansalaisten elämää ja lisätä Euroopan kansainvälistä kilpailukykyä. Nämä kumppanuudet, jotka toimivat lukuisilla eri sektoreilla, mm. kehittävät hoitokeinoja köyhyyteen liittyviin sairauksiin, suunnittelevat vihreitä liikenneteknologioita ja tukevat huipputeknologia-alan pk-yrityksiä.

Tutkimus- ja tiedekomissaari Carlos Moedasin mukaan ”arvioinnit osoittavat, että kumppanuudet teollisuuden ja jäsenmaiden kanssa vahvistavat talouttamme ja parantavat elämänlaatuamme. Niiden avulla meidän on mahdollista ratkaista ongelmia, joita yksittäiset yritykset tai maat eivät yksin voisi ratkaista. Arvioinnin tuloksia käytetään aloitteiden vahvistamiseksi ja niiden vaikutuksen lisäämiseksi”.

Seitsemän julkisen ja yksityisen sektorin välisen kumppanuuden (Joint Undertakings, JUs) väliarvioinnin mukaan JUs vahvistavat EU:n kilpailukykyä ja edistävät politiikan tavoitteiden saavuttamista ja niiden vahvuutena on suurien teollisuuskumppaneiden sitouttaminen rajojen yli ja sektoreiden sirpaloitumisen vähentäminen.

Erillinen, julkisen sektorin kumppanuuksien väliarviointi korostaa, että lukuisien EU jäsenmaiden, Horisontti 2020 -ohjelmaan liittyvien maiden sekä joissain tapauksissa myös kolmansien maiden suuret yhteiset tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat edistävät tehokkaampaa ja vaikuttavampaa koordinointia ja yhteistyötä Euroopassa ja sen ulkopuolella. Esimerkiksi noin puolet kaikesta metrologiaan liittyvästä tutkimuksesta Euroopassa kuuluu Euroopan metrologian tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaan.  Aloitteet myös tukevat Eurooppaa sen kansainvälisissä sitoumuksissa ja vahvistavat EU:n kilpailukykyä.

Lähteet ja lisätietoa:

Komission uutinen

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Päivitetty 21.11.2017, Kello 15.24, .