13.11.2017
Syksyn 2017 talousennuste: kasvu jatkuu muuttuvassa poliittisessa toimintaympäristössä

Euroopan talous on kehittynyt tänä vuonna huomattavasti odotettua paremmin: euroalueen talous näyttää kasvavan tänä vuonna nopeimmin kymmeneen vuoteen, sillä reaalisen BKT:n ennustetaan kasvavan 2,2 prosenttia. Tämä on huomattavasti enemmän kuin keväällä ennustettiin (1,7 %).

Tätä kehitystä ovat siivittäneet vahva yksityinen kulutus, talouskasvun nopeutuminen eri puolilla maailmaa ja työttömyyden vähentyminen. Myös investoinnit ovat piristymässä, sillä rahoitusehdot ovat suotuisia ja talouden ilmapiiri on kohentunut huomattavasti epävarmuuden väistyessä. Kaikkien jäsenvaltioiden taloudet ovat kasvussa ja tilanne jäsenvaltioiden työmarkkinoilla kohenee, mutta palkat nousevat hitaasti.

Ennuste perustuu teknisiin oletuksiin vaihtokursseista, koroista ja hyödykkeiden hinnoista, sellaisina kuin ne olivat 23. lokakuuta 2017. Kaikkien muiden saatujen tietojen, myös hallitusten toimia koskevien oletusten, tapauksessa ennusteessa on otettu huomioon 23. lokakuuta 2017 käytettävissä olleet tiedot. Ennusteessa on oletettu, että politiikka säilyy muuttumattomana, paitsi silloin, kun uusista politiikkatoimista on annettu uskottava ja riittävän yksityiskohtainen ilmoitus.

Vuodesta 2018 alkaen Euroopan komissio julkaisee jälleen vuosittain kaksi kattavaa ennustetta (keväällä ja syksyllä) ja kaksi väliennustetta (talvella ja kesällä) niiden kolmen kattavan ennusteen sijaan, jotka se on julkaissut vuosittain talvella, keväällä ja syksyllä vuodesta 2012 alkaen.

Lähteet ja lisätietoa:

Komission lehdistötiedote

Syksyn 2017 talousennuste

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Päivitetty 21.11.2017, Kello 15.24, .