Kyberturvallisuus

Keski-Suomi – Suomen kyberturvallisuusalan keskittymä 

Keski-Suomi on kyberturvallisuusalan kansainvälinen keskittymä. Alueella sijaitsee Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus (PVJJK), ja kyberosaaminen on alueen korkeakoulutuksen kärkenä. Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän Ammattikorkeakoulu ovat molemmat erikoistuneet tieto- ja viestintäteknologiaan. Jyväskylä koordinoi kansallista kyberturvallisuuden Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelmaa, joka vahvistaa alueen asemaa kyberturvallisuusosaamisen ja -yritysten keskittymänä. Vahva osaaminen synnyttää uusia yrityksiä ja houkuttelee alan yrityksiä ulkomailta sijoittumaan Keski-Suomeen.     

Jyväskylän Yliopiston IT-tiedekunta

Jyväskylässä ICT-osaaminen keskittyy sähköiseen liiketoimintaan ja palveluun sekä mobiili- ja turvallisuusteknologiaan. ICT-klusterissa on noin 500 aktiivista yritystä ja klusteri kokonaisuudessaan työllistää noin 6000 henkilöä. Liiketoiminnan yhteenlaskettu volyymi on noin miljardi euroa. Kyberturvallisuusosaamisen kehittämisessä Jyväskylän yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on keskeinen rooli.

Kyberturvallisuuden tieteellisten läpimurtojen osalta Jyväskylän yliopiston merkittävimmät tutkimusalueet ovat:

  • Cyber security and Big data
  • Advanced Persistent Threats (APT)
  • Trusted computing
  • Cyber security strategies
  • Cyber security know-how and education
  • Hyperspektripohjaiset rikostutkinta- ja turvallisuusratkaisut
  • Älypuhelinpohjainen kriisinhallinta ja kriisiviestintä

Myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu on panostanut voimakkaasti kyberturvallisuuden eli tieto- ja tietoverkkoturvan koulutukseen.cyber1

Kuva: Kyberturvallisuuteen liittyvä projektiportfolio. Lähde: JYVSECTEC (Klikkaa kuva suuremmaksi)

JYVSECTEC (Jyväskylä Security Technology)

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa toimii Suomen ensimmäinen ja puolueeton kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutusympäristö JYVSECTEC (Jyväskylä Security Technology). Keskuksessa on ns. RGCE-kehitysympäristö (Real Global Cyber Environment), joka tarjoaa puitteet ja järjestelmät organisaatioiden kyberturvallisuustietämyksen kehittämiseen ja -harjoitusten toteutukseen.

JYVSECTEC tuottaa kyberturvallisuusharjoituksia ja konsultointi-, tutkimus-, testaus- ja koulutuspalveluja. Ympäristössä toteutetaan myös tutkimus- ja kehityshankkeita. JAMK ja JYVSECTEC rakentavat uskottavaa ja luotettavaa mielikuvaa suomalaisesta vahvasta kyberturvallisuusosaamisesta, edistävät kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden verkottumista, uusia yhteistyömuotoja ja toimintamalleja. Lisäksi koulutuskeskuksessa luodaan, ylläpidetään ja välitetään ajankohtaista puolueetonta tietoa kyberturvallisuudesta.

JYVSECTEC käynnistettiin hankemuotoisena vuonna 2011 ja osarahoittajina toimivat Keski-Suomen Liitto ja Euroopan aluekehitysrahasto sekä yhteistyökumppaneina Airbus Defence and Space Oy, Ajeco Oy, Descom Oy, Relator Oy ja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy.

cyber4Kuva: JYVSECTECin tilannehuone. Lähde: JYVSECTEC

Lähteet ja lisätietoa:

JYVSECTEC

Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Päivitetty 14.02.2019, Kello 15.59, Marie Sjölind.